Kanarialinnut tekivät perjantai-illan ratoksi vierasmatkan Nummelan jäiseen helvettiin joka myös Esbecon Arenana tunnetaan. Tunnetusti hankalan kotijoukkueen lisäksi tällä kertaa osittain tuulimyllyjä ja tuomariratkaisuja vastaan taistellut keltapaitainen vierasjoukkueemme ei saanut niistettyä mukaan täyttä pistesaldoa; kotiinviemisiksi tuli yksi piste tärkeästä 4-4 -lopputulokseen päätyneestä ottelusta. Vaan miksi perjantaina soitettiin Työmiehen Lauantaita? Ketkä saivat ottelun jellonat, entä lampaat? Saiko joku ylipäänsä? Siitä lisää ohessa.

Jätkät vakavina taistelun tiimellyksessä.

Nummelan perjantai-ilta on rauhallinen. Saavun jäähallille parahiksi loppusummerin soidessa. Hetken aikaa mietin, että onko Maunolle käynyt legendaariset? Onko luottotoimittaja myöhästynyt perjantai-illan hegemoniakamppailusta? Ei. Nummelassa tehdään asiat Ison Maailman tyyliin. Sehän on vanha juttu, että ennen tärkeitä keikkoja lauteille heitetään lämppäribändi nostattamaan tunnelmaa. Nummelassa tehdään samalla tavalla myös jääkiekko-otteluiden yhteydessä, kun paikallinen Rautaliigajoukkue kamppailee Viikinkejä vastaan tylsältä vaikuttavassa kamppailussa. Osa kansasta on selvästi tykännyt kamppailusta, itse jään odottelemaan illan päänäytöstä.

Vierasjoukkueen pukukopista kuuluu kovaääninen puheensorina ja musiikki. Seuraan sivusilmällä Instagram livefeediä ja teen huolestuttavan havainnon; missä on Hege, tuo joukkueen sytyttäjä ja taisteluilmeen ruumiillistuma? “Työ on nuorelle miehelle vaarallista. Kuulema pitkän päivän jälkeen poika ei saanut selkää suoraan ja #93 joutuikin käpyttelemään tuollaisessa Stenkkomaisessa puolikumarassa. Tällä kertaa joudutaan tiivistämään puolustusta jo ennen ottelun alkua."

Vastustajan huoltaja palkitaan illan upein puku -palkinnolla.

Kello lähestyy varttia vaille yhdeksää ja jännitys hallissa tiivistyy. Keltapaitainen vierasjoukkue säntää jäälle. Kaikesta näkee, että Kanarialintulauma on valmis kamppailuun ja hamuaa kiivaasti kahta pistettä kotijoukkueen kustannuksella. Tästä illasta tulee hieno ja kaikki viisi halliin ahtautunutta katsojaa tulevat kokemaan jotain ainutlaatuista, olen siitä varma!

Kiekko tipahtaa jäähän ja kamppailu alkaa. Samalla huomaan että vanha viisaus pitää edelleen paikkaansa - HaKi pelaa fiksua kiekkoa. Kovaa kiekkoa. Ja puhdasta kiekkoa. Kiekko ränniin, pakkien niskaan painetta *puhtailla* taklauksilla ja keskialue tukkoon. Puolustajaviisikko Takareisi - Julle - Holma - Tommi - Stenkko ovat jatkuvan paineen alla eikä tilannetta helpota Holman ensimmäisessä vaihdossa teloma nivunen. Vastustajan katkoessa vielä useammankin syötön vierasjoukkueen omalla kenttäpuoliskolla kirjataan Miikalle ensimmäiseen erään 15 torjuntaa ja kaksi maaliin saakka mennyttä vetoa. Takareiden napatessa ensimmäisen erän loppupuolella vielä TÖRKEÄN kampitusjäähyn jonka todistaa yksi tuomari ainoana silmäparina koko jäähallissa saadaan vielä erän loppupuolelle sopiva jännitysmomentti. Vastustaja onnistuukin hakkaamaan kiekon maaliin kolmannen kerran; tällä kertaa kuitenkin summeri pelastaa ja pitemmän miettimistauon jälkeen tuomarit levittävät kätensä. Saved by the bell, niin kuin nyrkkeilyihmiset sanoisivat.

Kollaa kestää. Miika palkittiin illan leijonana.

Ensimmäisellä erätauolla vierasjoukkueen penkillä istuu väsynyttä porukkaa. Vastustajan ajokoirakiekko ottaa mehut pois kokeneemmastakin kaverista. Onneksi pieni hengähdys antaa hieman lisää puhtia. Toinen erä käynnistyykin hieman paremmin kun Kanarialintulauma painaa kiekon vastustajan päätyyn. Tommi kamppailee siniviivan kulmalla kiekon kanssa ja syöttää kiekon koko matkan vaihtoaitiosta liukuneelle Tompalle joka onkin äkkiä 2-0 -tilanteessa. Pieni kiekon siirto, hämäys ja siirto Jipolle joka laukoo ja nostaa kädet ilmaan itsevarmasti. Vierasjoukkue on kaventanut lukemiksi 2-1. Erän puolivälissä Jippo on taas hääräämässä pahojaan vastustajan päädyssä; tyylikäs kiekonriisto vastustajalta, kiekko Jussin lapaan joka toimittaa kiekon maalin eteen yksin jätetylle Mikolle joka virittää kauhean lämärin jolle vastustajan kassari ei mahda mitään. 2-2! Tässä vaiheessa kotijoukkue pistää uuden vaihteen silmään ja saa aikaan pitkiä pyörityksiä vierasjoukkueen päädyssä. Viisi sekuntia ennen erän päättymistä vastustaja voittaa b-pistealoituksen, heittää kiekon kulmaan ja Stenkon hyvästä häirinnästä huolimatta noheva hyökkääjä saa heitettyä kiekon maalille, jossa vastustajan grinderimäinen #7 onnistuu ohjaamaan kiekon maaliin lavan, perseen, jalkapöydän ja ylätolpan kautta viimeisellä pelisekuntilla. Näin toiselle erätauolle mennään kotijoukkueen 3-2 -johtoasemista.

Jippo pisti verkot tötterölle.

Kolmas erä käynnistyy Kanarialintujen tappioasemasta. Tappiolla HaKia vastaan Nummelassa; joku voisi sanoa että tämä on paikka josta on vaikea nousta.  Sisuuntunut vierasjoukkue ei kuitenkaan suostu myymään nahkaansa halvalla. Kolmas erä käynnistyy hyvällä sykkeellä. Kiekko saadaan painettua usein vastustajan päätyyn ja vastustaja pakotetaan rikkomaan peliä. Kanarialintujen etsikkoaika tuleekin heti parin minuutin pelin jälkeen kun kotijoukkue onnistuu rikkomaan kaksi kertaa reilun minuutin sisään ja Kanarialinnut saavat boksiin aina vaarallisen ylivoimaviisikon. Kiekko liikkuu hyvin viivalla ja Jullen painavat vedot napsuvat vastustajan kassaria päin; parin hyvän laukauksen jälkeen useampikin taho kiinnittää huomiota siihen kuinka maalivahti yrittää tehdä itsestään mahdollisimman pienen. Tätä hyödynnetään ja vain pari sekuntia kahden miehen ylivoiman päättymisen jälkeen Juhis toimittaa kiekon b-pisteen kaarella seisovalle Jullelle joka passaa kiekon välittömästi maalille nousselle Jupelle. Kassari on mukana mutta ei mahda napakalle laukaukselle mitään - näin lukemiksi kirjataan 3-3. Tehokas ketju pysyy sisässä ja alle puoli minuuttia tämän jälkeen kaksi karvaajaa iskee vastustajan hätää kärsivään pakkiin kiinni; Tomppa kaivaa kiekon ja antaa sen Jupelle joka roiskaisee kiekon maalille ja ohi häkeltyneen kassarin. Toinen tuomari osoittaa kädellään maalin merkiksi ja äkkiä vierasjoukkue siirtyykin 3-4 -johtoon.

Jullen lämäri aiheuttaa pakokauhua vastustajan kassarissa.

Kuten te, rakkaat lukijat näette, on perjantai-iltan kamppailustamme kehkeytymässä huikea jännitysnäytelmä. Useissa eritoten Yhdysvaltalaisissa urheiluelokuvissa ja ammattilaisurheilussa toteutuva draaman kaari on välillä pientä näihin Kaljaliigan peleihin verrattuna. Näin on myös tänään. Kanarialintujen siirryttyä johtoon aloittaa kotijoukkue melkoisen myllytyksen; kiekkoa toimitetaan Miikan maalille kiihtyvällä tahdilla eikä tätä auta se, että vierasjoukkueen laiturit alkavat olla puhki. Pian käykin se pakollinen ja kotijoukkue tasoittaa lukemiksi 4-4. Tämä ei tietenkään riitä Nummelalaiselle nipulle vaan sama myllytys jatkuu. Tähän voisi käyttää erilaisia metaforeja esimerkiksi pesukoneesta ja pesupallosta, raatteen tiestä, kollaasta ja ties mistä muista tahoista mutta lopputulemaa nämä tarinat eivät muuta. Miika torjuu vetoja paikoin päällään ja ottaa välillä ansaittua lepiä omien jyrätessä ylitse. Yhtä kaikki - loppusummerin soidessa taululla seisovat edelleen lukemat 4-4. Ylävitosten määrästä päätellen vierasjoukkue on tyytyväinen lopputulokseen - yksi piste Nummelasta on tänään varsin komea saavutus. “HaKi on aina paha joukkue. Peli oli juuri niin fyysinen kuin osasimme odottaa, siitä tunnustus vastustajalle. Nämä kaverit osaavat pelata puhtaasti ja kovaa. Tällaista kiekon pitääkin olla.”

Työmiehen perrrjaintai ja synttärisankarin juhlapullo.