Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista. Paljon hyvää on rinnassa jokaisen, vaikk’ ei aina esille loista.

Nämä Eino Leinon Hymyilevän Apollon säkeet piinasivat herkeämättä Takareiden etuotsalohkoja, kun hän Arjan päivän iltapäivänä ryhtyi muodostamaan kokoonpanoja IV-divisioonan kauden avausotteluun Urbaanilegendat vs. Kaukasten Voima.

Takareiden päiväkirjamerkinnät kertovat kaiken oleellisen. ”Jätkät vaan rouskuttaa pillereitä ja kaiken maailman jauhoja, mutta toimintakuntoisen joukkueen miesvahvuus mahtuu tilataksiin. Mieskato on iskenyt joukkueeseen tänä vuonna jo ennen sarjan alkua. Saatanan tunarit!”. Loukkaantumisten lisäksi kokoonpano on ohentunut kaiken maailman hupimatkoilla, kun Hiekkaharjun Jari Sillanpää -jugendin jäsenistö oli pukenut sinikeltaisen sijaan ylleen hieman värikkäämmän vieraspaidan ja ottanut suunnan kohti Miamin jokasyksyistä Pride-karnevaalia. Ja mitä pienet edellä, sitä isot perässä. Myös kovalla kesätreenillä itsensä hirmuiseen tuloskuntoon trimmannut GM oli varannut lennot Atlantin taakse. Tämän lisäksi oli tyrmistys valtaisa, kun lehdistötiedotteen viime minuuteilla ilmoitettiin, että GM vie mennessään myös joukkueen Pulitzerin arvoisen luottoreportterin Mauno Kuulapään. Tämän johdosta Valtioneuvoston hätäistunnossa 27.9 torstaina viestintäministeri Anne Berner myönsikin 350 euron lisäbudjetin Huoltovarmuuskeskukselle, joka saa paikata yhteiskunnan strategiset toiminnot myös jääkiekon IV-divisioonan otteluraporttien toimitusten varmistamiseksi.  Perjantai-aamuna puhelimeni soi. Eläkkeellä olevana toimittajana ja median monitoimimiehenä olin kuulemma ainoa mies, joka voisi korvata Mauno Kuulapään syväluotaavan analyysin ja haukan katseen.  Näillä puheilla vedin tuntolevyt kaulaan, stetsonin päähän ja buutsit jalkaan ja otin taksin kohti Porvoota.

Porvoon illassa halliin valuu vähitellen nälkäinen mutta pienilukuinen Kanarianlintulauma. Kiitos kesän harvinaisen onnistuneen varaustilaisuuden on Takareisi saanut merkittyä kokoonpanoon sentään kaksi täyttä kentällistä ja kolmannen keskushyökkääjän. Uudet vahvistukset Antti, Ville ja Joonas ovat nousseet tilanteessa arvoon arvaamattomaan. Yksi joukosta silti puuttuu. Lievästi savolainen tehonäätä Jippo on ilmoittanut joukkueen johdolle, että ”Suattapiollannii, että tiukille männöö”. Viimeiset muutokset kokoonpanoihin ja pukukopin ovi jätetään Jippoa varten raolleen joukkueen siirtyessä kaukaloon.

Joukkueen taktiikka on viivytellä peliä Jipon saapumiseen asti ja tämä tuntuu toimivan. Viiden minuutin pelin kohdalla sinikeltainen korkkiruuvi ilmestyy penkille ja kapteeni Takareisi antaa luvan aloittaa maalinteon. Antti tuo kiekon työmiehen elkein hyökkäysalueelle. Niko tukee Anttia kulmassa ja saa siirrettyä kiekon Jipolle takakulmalle. Kauden ensimmäinen laukaus ja kiekko keskiympyrään. Suoraviivainen kakkosketju ottaa seuraavan aloituksen. Pienen keskialueen kaivamisen jälkeen kiekko ränniin ja viivaan asti. Senioriosastoa edustava pakkipari Nick-Holma tekee pari Jullen opettamaa siirtoa viivassa ja Nick laukaisee kiekon maalille Villen hakeuduttua oikeaoppisesti maskimiehen tontille. Ripari-Sipari täräyttää veskan sylkäisemän kiekon sisään vain 17 sekuntia edellisestä osumasta. Yleisö äänestää jaloillaan. Miten voi olla, että viime kauden Vezina-palkittu vastustajan kassari sylkee miltei jokaisen kiekon kuin kehäraakki sänkyyn? Loppuerä pysytellään näissä lukemissa suurelta osin Matin ansiosra. Matti tukkii maalinsuun kuin väsynyt risteilyvieras lavuaarin ja tekee muutamia näyttäviä vastaantuloja nuorten ja vikkeläjalkaisten urbaanihyökkääjien jäädessä nuolemaan näppejään. KaVo pääsee kerran yrittämään ylivoimalla, mutta tulosta ei synny. Erikoistilanteet eivät ole olleet kesän harjoitusohjelmassa siinä missä pienet koiruudet. Toisen erän kaava on kylmäävä. KaVo ottaa jäähyn. Urbaanilegendat tekeemaalin. KaVo ottaa toisen jäähyn, Urbaanilegendat tekevät toisen maalin. Ja niin edelleen.

Toisen erän kääntyessä jo iltaan joukkueen nestori Holma kaivaa vaihdelaatikosta kuuluisan H-vaihteen esiin ja päättää viedä kiekon vastustajan alueelle. Ja näin tapahtuu. Holma menee lempipaikalleen vastustajan päätyviivan taakse. Nickillä tulee orpo olo yksin viivassa, jolloin hän nousee maalille. Holman syöttö tavoittaa Nickin b-pisteen kaarella. Nickin maila meinaa mennä poikki Holman kovan syötön voimasta ja One-timer lähtee tangentin suuntaan. Tahvis ennakoi Nickin mailankäsittelytaidot loistavasti. Vastustajan kassarin vielä kilatellessa  sinikeltaisen pakkiparin edesottamuksille Tahvis ottaa ropelikiekon lapaan maalin kulmalla ja nostaa rystyltä pulloon. Tilanne 2-3.

Toisen erän lopussa ottelun kiivas tahti alkaa toden teolla painamaan kanarialintujen kehoa ja mieltä. Jäähyaition ovi narahtaa jälleen, kun KaVon jätkät hieman epäloogisesti yrittävät pärjätä viidellä vaihtomiehellä. Tahvis menee istumaan joukkuerangaistusta kuudella pelaamisesta. Seuraukset ovat odotetun kaltaiset ja tilanne sitä myötä 3-3. Illan suoraviivaisimmasta maalista vastaa toisen erän lopulla duo Antti ja Jupe. Antti syöksyy omassa päässä kulmaan kuin kokenut pelimies putkaan, tonkii sinisen tuntumassa kiekon laidasta porvoolaisten luistimista ja vapauttaa Jupen puolittaiseen läpiajoon. Jupe täräyttää pomminvarmasti limpun ylämummoon b-pisteen kaarelta ja viimeiselle erätauolle siirrytään KaVon 3-4 -johdossa.

Porvoolaiset haistavat KaVon väsymyksen ja ottavat kolmanteen erään aiempaa fyysisemmän otteen. Taklauksia jaellaan. Ensin Takareisi vedetään levyksi hyökkäyspään laukaisutilanteessa. Vain hetkeä myöhemmin Joonas saa kovuutta niin että kypäräkin lentää päästä. Tuomari huomaa Joonaksen poimimassa kypärää jäältä ja komentaa tämän jäähyaitioon. 4-4 ja kohti keskiympyrää. Porvoolaisten kova taklauspeli ei ota laantuakseen. Ripari-Sipari vie laidassa tuulen lailla kiekkoa hyökkäysalueelle. Vastustaja antaa urheiluruutumaisen perätaklauksen Villelle, joka kuitenkin hulppean ilmalennon päätteeksi ponnahtaa pystyyn kuin vieteriukko. Vain hetkeä myöhemmin Mika saa puun takaa pienen pusun ylävartaloon. Vamman laatu ei ota heti selvitäkseen, mutta kun Mika saapuu vaihtoaitoon asti, joukkueen lääkäri toteaa, että peli on tältä illalta pelattu. Silmäkulma ammottaa kuin karaokelaulajan lompakko ja miestä aletaan paikkaamaan hallin ainoalla ensiaputarvikkeella – vessapaperilla.

Viimeisen oikeusmurhan kokee edellisenä keväänä Partakalle -palkittu puolustaja Nick, joka kiekollisena miehenä syyllistyy oman maalin edessä kampitukseen. Jäähypenkin kirous toteutuu jälleen ja Urbaanilegendat niittaa taululle 5-4 -loppulukemat. Nääntymyksen partaalle luisteltu ja taklattu kanarianlintuparvi ei enää pääse yllättämään vastustajan maalivahtia, vaikka laukausten puolesta on nähtävissä, että kolmannessa erässä ottelun painopiste on entisestään siirtynyt porvoolaisten päätyyn.

Tilaan taksin ja palailen pettyneenä Mäntsälään. Lähetän Mersun takapenkiltä tekstiviestin kollegalleni Mauno Kuulapäälle. Yhden ottelun sopimus jatkuu toisen ottelun pituisella optiolla 3.10.2018, jolloin KaVo kohtaa kotihallissaan sarjadebytantin, nuoren ja nälkäisen KJT Haukat Teamin. Unibetin kertoimet kyseiseen otteluun tulevat määräytymään puhtaasti sillä perusteella, miten kapteeni Takareisi saa sateenkaarenkirjavan miehistön pukemaan keltaisen paidan ylleen.

Kirjoittanut nimimerkki ”Timo”

Tehot:

• Tahvis 1+1

• Jippo 1+0

• Sipari 1+0

• Jupe 1+0

• Antti 0+2

• Nick 0+2

• Holma 0+1

Jäähyt:

• Joonas 4 min

• Nick 2 min

• Tahvis 2min (+ 2 min joukkurangaistus)

Joomla templates by a4joomla