Kanarianlintulauma vieraili perjantai-illan kunniaksi aina niin pahassa Nummelan jäähallissa HaKin vieraana. Jännittävien vaiheiden jälkeen ottelu päättyi aina niin kutkuttavaan tasapeliin lukemin 3-3. Vaan miten tuomarit suoriutuivat urakasta? Entä mitkä olivat ykköskentän laituriksi nostetun Valiksen tehot? Entä kuka voitti jälkipelit? Kaikki selvinnee seuraavasta behind the scenes -henkisestä raportista …

Hola! I’m back! Monen ihmisen iloksi Mauno on tehnyt paluun!

Toisin kuin monet muut veteraanit, Jude ja Juhis mahtuivat illan rosteriin.

Jääkiekkoilijan kesä on ankara ja ankea. Keväällä summerin soidessa viimeistä kertaa vain yksi joukkue voi olla mestari. Tämän kaksikymmenpäisen joukkion lähtiessä voitolla yöhön vaipuu unholaan moninkertainen määrä muita aikamme gladiaattoreita. Joissakin II-divarin pilipalisarjoissa kesälomat alkavat jo helmikuun puolella; Suomalaisen Kasvattajasarjan (lausutaan SM-liiga) jumbojoukkueiden kohdalla saatetaan kiekkoa pelata vielä hikiseen maaliskuun puolella. Sarjojen Sarja, Kaljaliiga (viralliselta nimeltään IV-divisioona) onkin tässä joukossa iloinen poikkeus; finaalit pelataan lähestulkoon mm-kisojen viimeisten leiritysten aikaan.

Ikävä kyllä Kanarianlintujen menestys ei ole viime vuosina kantanut ihan näin pitkälle ja tästä päästäänkin toiseen ongelmaan. Kiekkoilijoiden kesä on rankka. Porrasjuoksua, lihastreeniä, levyltä laukomista, peruskunnon nostamista, räjähtävää lihastreeniä, lista jatkuu ja jatkuu. Mutta entäs me urheilujournalistit? Oheinen videoklippi kuvannee tätä neljästä kuuteen kuukautta kestävää vaellusta varjojen maassa.

Kuten sanottu, kesä on kesä ja joskus kesänkin on loputtava - ja mikä olisikaan parempi aika lopettaa rän… kesäloma kuin palaamalla takaisin ruotuun Kanarianlintujen yhden ottelun pituisen vieraspeliputken tiimellyksessä?

Nummelalla on aina ollut allekirjoittaneelle lämmin paikka. Monelle se tarkoittaa ohikulkumatkaa joko ykköstietä taikka legendaarista kehä nelosta pitkin; toiselle Nummelasta saattaa tulla mieleen Anssi Kelan rasittavaakin rasittavat rallatukset. Allekirjoittaneelle siitä tulevat mieleen ennenkaikkea Kanarianlintujen tiukat ottelut, eritoten Kaljaliigan kirvelevä pronssottelutappio kaudella 2015-2016. Onneksi hallilta on lyhyt matka Pub Pilvenhattaraan, tuohon mainettaan parempaan paikkaan…

Matka julkisilla tänne Uudenmaan Perähikiälle on pitkä. Bussikyyti kiertelee vaikka missä ihmiselle tuntemattomissa paikoissa. Saavun hallin pihalle ja huomaan karnevaalitunnelman olevan jo täydessä vauhdissa. Faneista ylivoimaisesti suurinta ääntä pitää Tomppa Valis Fan Club. “Valis on nostettu ykkösketjuun! Tänään tulee tehoja! Ikäväkseni joudun kertomaan pojille suru-uutisen. Valis on otettu syrjään kokoonpanosta päivällä tapahtuneen kyynärpää-ranne-rasitusmurtuman takia. Tilapäinen synkkyys vaihtuu kuitenkin uuteen nousuun kun kerron että Valison lupautunut viettämään muutaman tovin fanilauman kanssa ottelun väliajoilla.

Tomppa Valis Fan Club kisatunnelmissa hallin pihalla.

Heitän ylävitosia hallin henkilökunnan kanssa ja ujuttaudun hallin järjestyksestä vastaavan henkilöstön ohi kohti vierasjoukkueen pukukoppia. Joukkueen syväkurkut ovat kertoneet, että kokoonpanossa olisi tänään lähes kentällisen verran uutta verta. Katselen rosteria. Ykköskentässä hyökkäyksestä vastaavat Jude, Allu ja Juhis - kaikki takuuvarmoja kovien pelien miehiä. Puolustuksessa luutii Juliuksen vieressä uusi nimi - Santeri. Kakkoskentästä saakin sitten etsiä tuttuja nimiä, kun perinteisen vasemman pakin paikalla luutivan Stenkon pakkiparina toimii uusi tuttavuus Hilma (kirjoitusvirhe, korjataan Holmaksi ennen tekstin menoa liveksi!); hyökkäyksessä kiitävät Poiko, Miika Ki. ja Toni. Maalissa aloittaa pelivuorossa oleva Miika Kn.

“Olemme tottuneet pelaamaan vieraspelit mahdollisimman pienellä kokoonpanolla. Tähän on yksinkertainen selitys: joukkueemme budjetti ei kestäisi koko joukkueen matka-, majoitus, ruoka- ja ennenkaikkea juomakuluja. Haluamme antaa uusille pelaajillemme jääaikaa jotta he tottuvat nopeasti joukkueen pelirytmiin ja päätimme tällä kertaa jättää kaksi kenttää kokeneempaa rosteria kotiin.” Onhan tämä huomattavasti uskottavampi selitys kuin se, että kokoonpanosta puuttuisi luottojyriä loukkaantumisten, seksihommien (kauden aikana? kaikki noudattanevat selibaattisääntöjä ennen tärkeitä otteluita?), viinahommien jne takia.

Kellon lähestyessä iltayhdeksää tunnelma hallilla sähköistyy. Nousen hallin lehtereille samaan aikaan kun joukkueet saapuvat jäälle ja kaivan käsiini piilopull…. lehtiöni. Kiekon tippuessa jäähän tunnen olevani jälleen kotona.

Toni lämmää

Ensimmäinen erä lähtee käyntiin hitaasti ja rauhallisesti. Ensimmäisenä kiinnitän huomioni tuomareiden ratkaisuihin. Useamapikin väärä vihellys ensimmäisessä erässä ei lupaa hyvää. Kiekko pomppii molempien joukkueiden lavassa, ja kotijoukkue pääsee tekemään avausmaalin reilun kahden minuutin pelin jälkeen. Tästä huolimatta Kanarianlintulauma tuntuu dominoivan peliä. Kiekkoa pyöritetään vastustajan maalin tuntumassa pitkiä yhtämittaisia jaksoja ja joukkue pääsee jopa läpiajoihin. Ensimmäisenä vastustajan maalivahdin taitoja pääsee kokeilemaan Jude. Ilmeisesti kapteeniksi illan kokoonpanoon merkitylle pitkänhuiskealle hyökkääjälle asetetut paineet ovat hieman liikaa ja kassari koppaa vedon tyynenrauhallisesti. Seuraavaksi läpiajoa pääsee kokeilemaan Juhis joka laittaa kiekon reppuun kokenein elkein. Vastustaja protestoi kovaan ääneen. Epäselväksi jää, johtuvatko protestit siitä että keikko ei käynyt maalissa vaiko Juhiksen suorittamasta Nummelin-henkisestä tuuletuksesta vastustajan vaihtoaition edessä. Väliäkö tuolla, ensimmäiselle erätauolle mennään tasalukemin 1-1.

Toinen erä jatkuu samantempoisena kuin ensimmäinenkin; vauhti pidetään matalana. Yleisurheilutermein: “kolmen tonnin väliaika ennustaa sitä että tänään tällä kymppitonnin matkalla ei hätyytellä maailmanennätyksiä”. Maaleja kuitenkin tehdään muutamakin kappale. Juhiksen istuessa kakkosta tekee vastustaja 2-1 -johtomaalin. Loppuerä on kuitenkin keltapaitojen. Tilanne tasoittuu, kun nuori puolustajalupaus Hil.. Holma pääsee esittelemään kuuluisaa rannelaukaustaan ottaessaan tyhjät pois ja laukoessaan kiekon maskia tekevän Stenkon ohi. Erän viimeisellä minuutilla vierasjoukkue siirtyykin sitten 2-3 -johtoon Poikon nostaessa vahvan nousun päätteeksi kiekon rystyltä häkin yläkulmaan Tonin ja Miikan vahvan esityön päätteeksi.

Toisella erätauolla katsomon karnevaalitunnelma on karkaamassa käsistä. Valis Fan Clubin seuraan liittynyt Valis on saanut ujutettua hallin äänentoistojärjestelmään Keltainen Vaara -biisin. Mopo meinaa karata käsistä kansanjoukkojen laulaessa tätä Kai Hyttisen ikiklassikkoa. Muutama irvileuka yrittää jopa ohjeistaa Kanarianlintujen rookie -pelaajia: “Kannattaa pojat opetella sanat, muuten saattaa pikkujouluissa tulla kylmää kyytiä”.

Niin, rookie -pelaajat. Pitäisiköhän joukkueen uusia vahvistuksia esitellä teilekin, rakkaat lukijat?

Aloittakaamme juttusarja “Kanarianlintujen tulevaisuuden toivot” esittelemällä ensimmäiseksi joukkueemme uudet puolustajalupaukset.

Tulevaisuuden lupaus Holma vartioi siniviivaa

Holma edustaa takalinjoille kuluvalle kaudelle draftattua kiekollista puolustusta. Tämä nuori tulevaisuuden lupaus edustaa Kanarianlinnuille samaa kuin Juolevi Tepsille; tästä vahvaa luistelua, kiekollista peliä ja huonoa huumoria pukukopissa viljelevä puolustajasta tullaan vielä kuulemaan kunhan ikää tulee muutama vuosi lisää.

Muutaman training camp -vuoden jälkeen täksi kaudeksi Kanarianlintujen rosteriin nostettu Santeri tuo myös oman panoksensa joukkueen puolustuspäähän. Tämä mitään pelkäämättömän pakin otteita on ilo seurata. Muutamat treenit vakoiltuani voikin todeta että tässä kaverissa on ainesta joukkueen Erik Karlssonissa - molemmissa kenttäpäädyissä.

Pakollisten esittelyjen jälkeen voidaankin palata otteluraportin viimeiseen erään.

Kolmas erä ja kiekko tippuu jäähän. Jos kaksi ensimmäistä erää oli Kanarianlintujen (näennäistä) hallintaa, kolmas erä oli kotijoukkueen. Kotijoukkueen tasoitusmaalin syntymä vasta erän puolivälissä tuntuikin pieneltä ihmeeltä; tilanne olisi voinut olla tässä vaiheessa jo paljon enemmän. Vierasjoukkueen taktiikka jäädyttää peli tuotti kuitenkin tulosta ja loppusummerin soidessa tulostaulu näytti tasalukemia 3-3.

Ottelun jälkeen pukukopissa ollaan rauhallisia. Kotimatkalle mukaan lähtee taistelupiste. Palauttava ateria naamaan ja joukkueen bussi kurvaa pitkälle kotimatkalle kohti Jokelaa.

Rasvaa ja hiilareita, siitä on urheilijan palauttava eväs tehty.

Kanarianlintujen seuraava ottelu pelataan jo tulevana keskiviikkona Hyrylän kotiluolassa kun vastaan asettuu aina kova Tiikerit, joka johtaa Kanarianlintuja ainakin iltapäivälehdissä esiintyneissä artikkeleissa. (http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/2014120818905698_jk.shtml)