On kulunut jo pari kuukautta siitä, kun Kaukasten Voiman Miesten Edustusjoukkueen (tm) urheat kaukalosoturit aloittivat askeettisen, lähes spartalaisen valmistumisen tulevaan kauteen joukkueen yhteisessä Bazassa. Epäinhimillisyyden rajoja uhmaavissa harjoituksissa on piiskattu jokaisesta viimeisetkin mehut irti ja kaukalossa viilettävä lopputulos muistuttaakin enemmän huippuunsa hiottua ja öljyttyä koneistoa kuin harrastejoukkuetta.

Heikot sortuu elon tiellä ja tämä ei sovi kaikille; heikot lenkit on ulkoistettu kokoonpanosta. Erityisesti joukkueen pakkiosasto on kokenut muutoksia edelliseltä kaudelta. Läheisten tuppukylien häntäpään joukkueet ovatkin olleet kiinnostuneita siirtomarkkinoille vapautuneista pelaajista.  “Putsasimme pois 50% joukkueen jäähyistä. Tällä muutoksella lähdemme tavoittelemaan finaalipaikkaa”.

Aivan, finaalipaikka. Tuo viime kaudella yhden ottelun päähän jäänyt tavoite. “Matkustimme tulikuumaan kamppailuun Loviisaan emmekä pystyneet vastaamaan kotiyleisön paineisiin. Murenimme, aivan kuten tuomaritkin”. Näinhän siinä kävi, ottelussa koetut loukkaantumiset olivat liikaa kun neljä avainpelaajaa ensimmäisellä play-offs-kierroksella menettänyt joukkue menetti johtoasemansa Nummelassa pelatussa pronssiottelussa.

Niin, jotain täytyi tehdä. Kuten NHL:ssä, myös Kaljaliigassa Dynastioiden aika on ohi; joukkueet eivät voi enää rakentaa vuodesta toiseen huipputulosta takovia joukkueita. Toisilla tämän määrittää palkkakatto, Kaljaliigassa rajan asettaa se, kuinka moni pelaajista välttää lähipubin Happy Hour -tarjoukset pelipäivän iltana. Tämän joukkue koki raskaasti sarja-avauksessa viime lauantaina, kun surkuhupaisa vierailu Helsingissä muistutti enemmänkin kulttuurillisesti merkittävää teosta “Kun Pojjaat Isolle Kirkolle Lähti” kuin jääkiekko-ottelua. “Blackpoolissa oli kuulema vitosen tuoppi -tarjous ja vaimoilta saadut vapaat eivät mahdollistaneet sekä kiekko-ottelua että kaljoittelua. Sinällään ymmärrettävä ratkaisu - kukapa sitä selvinpäin lauantai-iltana haluaisi kiekkoa pelata?”

Niin, sarja-avauksesta ei jäänyt paljoa käteen. Mutta onneksi nyt on päivä uusi ja keskiviikko-illan huuma tuntuu jo pitkällä kylällä ajellessani kohti Jäähallia.

Kierrän tuttuun tapaani kaukaloa ja vaihdan muutaman sanan “Edarin Kundien” kanssa. Mikä on päivän pelifiilis? “Tänään mennään kovaa, en oo nähnyt Laten venyttelevän ennen ja tuolla se otti pari juoksuaskelta ja näyttää venyttelevän”. “Johtuneeko vain tuon parran pituudesta, selkälihakset joutuvat jos en verran kovalle työlle tuota kannatellessa”, kommentoi toinen irvileuka.

Tämänkertaisessa keskiviikkoillan trilllerissä Kanarianlinnut saavat vieraikseen Porvoolaisen U-Legendat. Tiukkoja otteluita, makeita voittoja ja kirveleviä tappioita tarjonnut ryhmä on vanha tuttu ja jännitys tuntuu selkeästi katsomossa, jossa istuu virallisen ilmoituksen mukaan neljä katsojaa. Kuten muillakin paikkakunnilla, myös Hyrylässä kausikorttien haltijat lasketaan yleisöksi, olivat he paikalla tai eivät; todellinen yleisömäärä lienee jossain yhden ja kolmen välillä. Yhtä kaikki yleisö on ottelussa mukanaan koko hengellään.

Kiekko tippuu jäähän ja pirteä Kanarianlintulauma saa luotua heti ensimmäisellä minuutilla lukuisia paikkoja vastustajan päähän. Hyökkäysketjut Lehti, Heimlander, Maaninka ja Hartonen, Valariutta, Partanen pyörittävät kiekkoa vastustajan juostessa perässä. Pakkiparit Sten & Väänänen sekä Louhemäki & Palmutarjoilevat viivalta hyvää tulitukea ja ajassa 06:01 kotijoukkue siirtyykin 1-0 -johtoon Anssin helevetin hienolla vedolla. Judekin vissiin oli mukana esityössä, ainakin pyötäkirjan mukaan. Alle kaksi minuuttia myöhemmin Jupe tekee Tompan ja Laten tarjoilusta ja tilanne onkin jo 2-0.

Ensimmäisen erän loppu ja lähes koko toinen erä pelaillaan ilman tilastomerkintöjä - mikäli pikkupossuiluista johtuvia kakkosia ei lasketa. Tume ottaa yhteen vastustajan Mastodontin kanssa ja vastustaja pelaa Porvoolaista Kiekkoa; taklaa tilanteen jälkeen, estää kiekotonta , filmaa ja tarjoilee halpamaisia otteita. Onneksi kotijoukkue pitää sipulin kylmänä eikä lähde tähän mukaan. Toisen erän loppupuolella päästäänkin pyörittämään ylivoimaa;  Stenkko menee maskiin ja vastustajan pakkien keskittyessä halonhakkuuseen Jupe saa nostaa kiekon reppuun toisen kerran illan aikana Juden ja Laten hoitaessa esityön. Ennen erätaukoa päästetään kaveri vielä peliin mukaan; Tume ja TakaReisiVille koomaavat ja päästävät vastustajan kävelemään kiekon kanssa ringetteviivalle. Tarkka laukaus yläbörsään ja tilanne onkin toiselle erätauolle mentäessä 4-2.

Kolmas erä alkaa taas keltapaitaisen kotijoukkueen painostuksella ja illan viides maali nähdään taas kerran Jupen tekemänä; Tompan hyvä ohjuri löytää vielä paremman ohjurin ja kotijoukkue siirtyy turvallisentuntuiseen kolmen maalin johtoon. Vierailijat päättävät vihdoin lähteä peliin mukaan ja kiri tuottaakin tulosta kun vierailijat kaventavat loppulukemat 4-2 vain kuusi sekuntia ennen loppua.