Kanarianlinnut kohtasivat keskiviikko-illan harjoitusottelussaan Hyvinkää Storm Teamin. Rutiinisuorituksella läpytelty ottelu ei tarjonnut huikeaa jännitysnäytelmää; sen sijaan kaukalon ulkopuolella tapahtuu. Missä olivat joukkueen tehomiehet mr. Sten ja Partanen? Onko joukkueella varaa hyllyttää tämän vuoden pistepörssin voitosta rintarinnan kamppailevat urhot? Pureudumme myös kapteeniston poissaolon syvimpiin olemuksiin sekä Esa-BigBrother-Suhdanne -käyrään.

Kaikki Kanarianlintujen otteita pitempään seuranneet ovat huomanneet saman asian kuin allekirjoittanut. Elokuussa pelatuissa harjoitusotteluissa “One More Year” Felin on liekeissä; kiekko liikkuu, lämärit paukkuvat viivalta kohti maalia huikeaa vauhtia, pisteitä ropisee. Syyskuun ensimmäisinä päivinä koetaan eräänlainen huippu; ei ole harvinaista nähdä hattutemppua Esalta syyskuun toisen päivän ottelussa. Kuitenkin, pari päivää myöhemmin tämä kaikki romahtaa.

IT-maailmassa tämä ilmiö tunnetaan nimellä “Ballmer Peak”. Juota nörteille alkoholia, tuottavuus nousee ennen romahtamista. Jääkiekkomaailmassa tätä kuvataan selkokielisellä Esa-BigBrother-Suhdanne -käyränä. Muutama päivä Big Brotheria saa Esan kukoistamaan, ennen kuin rappio iskee ja tehot laskevat.

Tänä vuonna tilanne on erilainen; poissa on Big Brother, poissa on kahdeksan viikon televisiomaratonin sumentama Riihimäen lahja aladivarikiekolle. Joukkueen nestori on taas kerran lunastanut paikkansa kokoonpanossa.

Toinen lähes yhtä paljon puhuttanut keskusteluaihe on kapteeniston poissaolot preseasonin otteluista. “Nuha”, “vilu” ja “kurkkuklamydia” lienevät tekosyitä joilla pyritään peittelemään jotain paljon vakavampaa - todennäköisesti joukkueenjohdon perinteisen BBQ-ill.. köh … kausipalaverin jälkimainingeissa sattunut wingssien ylensyönti niittää edelleen tuhojaan.

Mutta sitten itse illan epistolaan. Hyvinkää Storm on saanut täksi kaudeksi jalkeille jo kolmannen joukkueensa. Edellisten (kolmosdivarissa pelaavan “edarin” ja Mäntsälän höntsäsarjan) joukkueiden lisäksi seuralla on nykyisin kasassa vitosdivarinippu. Onkin upeaa nähdä, että pohjoisessa naapurikaupungissa riittää pelaajia, vaikka olosuhteet Susirajan tuolla puolen eivät välttämättä aivan yhtä hyviä olekaan kuin Ruuhkasuomen (lue: Jokela) seuduilla.

Molemmat joukkueet olivat saaneet jalkeille mukiinmenevät täyden kolmen kentän niput. Eniten ihmetystä herätti havainto, että molemmat Laurit loistivat poissaolollaan. Tänä vuonna Kanarianlintulauma lienee entistäkin kovempi, kun pistepörssin kärkisijojen edustajat on vara viltittää jo tässä vaiheessa kautta.

Tämä ei kuitenkaan haitannut peliä. Heti avauksesta lähtien oli havaittavissa selkeä kaavio, jolal peli eteni. Keltapaitainen kotijoukkue piti kiekkoa hallussa ja määräsi pelin tahdin mustapaitaisen vierailijajoukkueen lähinnä roikkuessa perässä. Kuin esimerkkinä tästä saatiin avausmaali ensimmäisessä erässä alle kahden minuutin pelin jälkeen, kun Tume maalasi koitjoukkueen avausmaalin Valiksen esityöstä. Erän puolivälissä, joukkueen pelatessa toista ylivoimaansa siirti Tume joukkueen jo 2-0 johtoon. Ensimmäisenä vastustajan hyökkäyspään tilastomerkintänä voidaan mainita ensimmäinen laukaus kohti Miikan maalia ajassa 12:12. Ensimmäiselle erätauolle siirryttiinkin Kanarianlintujen 2-0 -johtoasemasta.

Toisessa erässä kotijoukkue hieman hölläsi pyöritystään, ja vastustaja pääsi mukaan peliin. Ennen erän puoliväliä Storm kavensikin lukemiksi 2-1 Nikon istuessa jäähyllä. Pari minuuttia myöhemmin touhukaksikon Allu - Sami hölmöillessä ja ottaessa turhat kakkoset vastustajalle tarjoutui 1m40sek aikaa pelata 5-3 -ylivoimaa, mutta puolustuksen ja Miikan hyvien otteiden ansiosta tasoitusmaalia ei kuulunut. Ei maalia kuulunut myöskään hyökkäyspäässä. Ei, vaikka Juhis ja Anssi pääsivät kokeilemaan suoraan syötöstä lämäriä tyhjään maaliin parista metristä. Myöskään Olli ei onnistunut moisessa. Toiselle erätauolle lukemista 2-1.

Kolmas erä. 2-1 -johtoasema ja kiekko ei liiku. Mitä tehdään? Pistetään pakit ratkaisemaan ottelua. Parin minuutin pelin jälkeen Juho kasvatti johtoa kahteen maaliin, ja näissä lukemissa mentiinkin aina ottelun viimeminuuteille saakka, ennen kuin Sami ja Anssi tekivät vielä maalin mieheen kirjaten taululle loppulukemat 5-1.